25 januari, 2019

Anna

I mina ögon är hästar de vackraste, vänligaste och mest lojala djur som finns.

Jag började rida som 10-åring, jag har arbetat på ridskola och i tävlingsstall, själv tävlat en del, instruerat i dressyr och hoppning, ridit andras och egna hästar.

Sedan 2003 utbildar jag hästar och ryttare inom ramen för den Akademiska ridkonsten, med influenser både från tidigare erfarenhet och från inspirerande hästmänniskor oavsett inriktning. Det ger mig tillfälle att kombinera mina två största intressen – hästar och pedagogik. Jag är lärarutbildad och har jobbat med lärande och pedagogik sedan 1986. Detta inom så skilda områden som mellanstadielärare, ridinstruktör, IT-pedagog, utbildare och utbildningsledare på studieförbund, speciallärare på resursskola för ungdomar med psykosociala problem och som skolledare. Numera arbetar jag halvtid på Campus Nyköping, parallellt med mitt arbete som instruktör inom AR. Min hemmabas är vår gård utanför Jönåker, söder om Nyköping, där jag har lektioner och kurser. Jag åker även ut i landet och till Finland och håller kurser.

I min undervisning prioriterar jag i tur och ordning:
-Trygghet, avslappning och lösgjordhet, både för ryttare och häst. Dessa ingredienser krävs för god kommunikation och för att tillgodogöra sig kunskap på bästa sätt.
-Ett salutogent förhållningssätt – bygg på det som är bra! Att få känna att man gör något bra främjar inlärning. Gäller både ryttare och häst!
-Sitsen – en balanserad, avslappnad och följsam sits är grunden till allt.
Sedan bygger vi vidare utifrån detta!

Hästar ska utbildas med klokskap, mjuka medel och en tydlig röd tråd. Hästen låter sig ledas av ryttaren, men blir aldrig bara ordermottagare, utan ses som en fullvärdig partner. Hästens lösgjordhet och bärkraft är alltid i centrum.

En sak vet jag helt säkert – i min ridning finns det inget mål som är viktigare än att jag och min häst har roligt tillsammans varje dag. Det vill jag förmedla i min undervisning.